2018 m. gruodžio 8 d., šeštadienis

Koks bus Saulės Ciklas 25



Informacija atnaujinta, patikslinta 2019.06.08

Liko maždaug metai iki numanomo 25-ojo Saulės aktyvumo ciklo pradžios. Dar kartą pažiūrėkim ko galima tikėtis po kelerių metų:
Vienas iš šio dalyko autoritetų, David Hathaway dar šių metų Rugpjūčio mėnesį teigė:
  • Cycle 25 will be slightly weaker than Cycle 24, making it the weakest cycle on recordin the last hundred years.
  • Weak cycles are preceded by long extended minima – we may not reach the Cycle24/25 minimum until 2021.
Kas būtų:  25-asis Saulės aktyvumo ciklas bus truputį (~95%)  mažesnis nei buvo 24-asis tapdamas mažiausiu per šimtmetį.
Taip pat manome, kad kaip ir 24-asis, jis prasidės po ilgos aktyvumo minimumo pauzės. Minimumo gali tekti palaukti iki 2021.

Pilną prognozės tekstą galima rasti https://arxiv.org/pdf/1808.04868.pdf

Tačiau David'as ne vienintelis galvojantis apie tai ir drįstantis prognozuoti. Antrasis iš šio dalyko korifėjų Leif Svalgaard (University of Stanford). Jis savo prognozę pateikė šių metų kovo mėnesį, t.y. turėdamas beveik 6 mėnesiais mažiau paskutinių duomenų nei Hathaway. Ją galima rasti https://www.leif.org/research/Prediction-of-SC25.pdf. Aštuoniolikos lapų, grafikų pilno dokumento pabaigoje galima rasti ir pačią prognozę. Ji skamba:
SC25 will be somewhere between SC24 and SC20, provided the Polar Field Precursor Relationship holds
Kitaip sakant, 25-asis  Saulės aktyvumo ciklas bus kažkur tarp 24-ojo ir 20-ojo. (SSN24: 116; SSN20: 152)

Tretieji, kurie išdrįso pasakyti savo pagrįstą nuomonę - niekam, bent šiame reikale, iki šiol negirdėtas Indijos mokslininkas Dibyendu Nandi, ir jo studentas Prantika Bhowmik. Su jų prognoze galima susipažinti http://www.cessi.in/solarcycle25prediction/, o ją geriausiai iliustruoja 




Aš nelabai supratau raudonos ir mėlynos linijų reikšmę, bet panašu, kad  ir čia reikalai nėra tokie blogi, kaip daugelis mūsų galvojome.
Telieka išlaikyti šias prognozes dar kelis metus ir pamatysime kurie buvo arčiausiai tiesos. O svarbiausia - panašu, kad Saulė savo darbą atliks, tik atlikime savąjį: būkime aktyvūs eteryje ir naudokimės saulės suteiktomis galimybėmis.

Papildymas 

 

Informacija papildyta 2019.07.20

Pasirodė nauja informacija apie laukiamą 25-ąjį saulės aktyvumo ciklą ir šį kartą ji nėra labai paguodžianti mus, radijo mėgėjus. NASA mokslininkė Irina Kitiashvili iš Ames mokslinių tyrimų centro remdamasi dviejų jau dabar orbitoje skrendančių saulės teleskopų (SOHO+SDO) duomenimis ir kitų žemėje esančių teleskopų duomenimis nuo 1976 metų, mano, kad ateinantis saulės aktyvumo ciklas bus mažiausias per paskutinis 200 metų ir bus 30%-50% mažesnis nei šis, jau ir taip mažas 24asis ciklas. Dabartinis 24-asis ciklas jau yra laikomas mažiausiu per paskutinius 100 metų.
Šis I. Kitiashvili tyrimas skiriasi nuo anksčiau naudotų tuo, kad ji pirmą kartą jį pagrindė ne buvusiųjų saulės ciklų dėmių skaičiaus dinamika, bet magnetinių laukų saulės paviršiuje duomenimis. Šie duomenys tapo prieinami tik paskutiniais dešimtmečiais. Jis taip pat buvo panaudotas  metais prognozuoti -24 ciklą ir prognozės iš esmės pasitvirtino.
Manoma, kad ciklas prasidės 2020 metais ir savo menką maksimumą pasieks 2025 metais.
Irinos Kitiashvili prognozės pristatym galima rasti ir https://www.youtube.com/watch?v=jP9_4uoEdKg tačiau įspėju, pristatymas gan moksliškas.
Keista, bet NOAA, kuri kartu su NASA daro šias prognozes, savo puslapyje informacijos neatnaujinusi. https://www.swpc.noaa.gov/news/solar-cycle-25-preliminary-forecast NASA - atnaujinusi https://www.nasa.gov/feature/ames/solar-activity-forecast-for-next-decade-favorable-for-exploration


2018m Gruodžio mėn. pasirodė dar viena 25-ojo ciklo prognozė.  Nors pilnas jos tekstas viešai (kol kas) nėra skelbiami, suvestinė ("abstract") skamba taip:

Abstract

Predicting the solar activity is an important task for space weather and solar physics. There are various approaches to predict the solar activity and these predictions are used in various areas such as planning space missions, approximating the mechanism of solar dynamo, etc. In this paper, a non-linear prediction algorithm based on delay-time and phase space reconstruction is used to forecast the maximum of Solar Cycle 25. Apart from embedding dimension and delay-time which are the key parameters of such methods, we further found a new parameter (starting point) that should be taken into account to get better solar cycle predictions. This method was tested on last five solar cycles and the results are quite acceptable. We predicted that the maximum of Solar Cycle 25 will be at the year 2023.2 ± 1.1 with a peak sunspot number of 154 ± 12. Our results are compared with other available predictions.

Lietuviškai ir trumpai, būtų: "ciklo maksimumas bus  2023.2 ± 1.1 metais ir pikas sieks 154 ± 12. Prognozės autoriai man nėra girdėti, tačiau tai, kad jie dirba Oksfordo universitete verčia  prognozę vertinti rimtai.
Darbas anonsuojamas  http://adsabs.harvard.edu/abs/2018MNRAS.481.2981S

2019m Gruodžio vidyry pasirodė NASA prognozė ateinančiam 25-ajam saulės aktyvumo ciklui. Ji aiškiausiai matoma iliustruotame pavidale:

Solar Cycle 25 Forecast

Nusimato labai panašus ciklas į dabartinį, 24-ąjį. Jis turėtų prasidėti 2020 balandį +/- 6mėn ir pasiekti piką 2025m metų vidury su maksimumu SSN=115.
Neramina tik tai, kad naujojo ciklo pradžia nukeliama pusmečiui, iki 2020m Balandžio. Įprastai yra taip: kuo vėliau prasideda ciklas tuo jis būna mažesnis. Lieka laukti ir tikėtis.





1 komentaras: