2013 m. gegužės 1 d., trečiadienis

ViewProp


Horizonte pasirodė dar viena radio mėgėjiška programa nusipelniusi ne vien mano įdėmesnio žvilgsnio. ViewProp. Autorius - ZL2HAM. Daugelis, pažiūrėję į jos pavadinimą galbūt liks abejingi - "dar viena bangų sklidimo prognozavimo programa, kuri teoriškai dirba, o praktiškai būna visaip". Čia reiktų atkreipti dėmesį į žodelį "View" - "žiūrėti". Jos ypatumas tas, kad skirtingai nuo visų kitų man žinomų bangų sklidimo prognozavimo programų, kurios remiasi arba matematinėmis lygtimis, modeliuojančiomis bangų sklidimą (VOACAP) arba koeficientų lentelėmis (W6ELProp), ši programa remiasi realia skimerių klausa. Idėja yra tokia: Programa priima skimerių spotus iš Reversebeacon skimerių tinklo. Programoje yra galimybė nusirodyti kokiu atstumu nuo vartotojo QTH esančių skimerių spotus priimti analizei (pvz. visų skimerių esančių iki 2000km spinduliu nuo mano QTH) ir toliau juos analizuoja, grupuoja. Pavyzdžiui, laiko skalėje arba pagal kryptį (azimutą). Šios informacijos išsamumą padvigubina tai, kad ji sugeba pasinaudoti atvirkštiniais spotais. Tai yra, analizuojami ne tik ES5PC skimerio, kuris randasi  iki 2000km atstumu spotai, bet ir pvz. K1TTT ar kitų toli esančių skimerių spotai, jei juose yra informacija apie stotis esančias nurodytu spinduliu. T.y. bus analizuojamas ir spotas

DX de K1TTT-1#:  14008.9  SP4VRV       CW   09 dB  23 WPM  CQ      0802Z

Toliau, mano nuomone, seka du įdomiausi programos įrankiai. Spotų analizė pagal diapazonus paros eigoje ir spotų analizė pagal azimutus paros eigoje.



Štai, matant prieš save šiuos du grafikus, jau galime daryti kai kurias išvadas. Pavyzdžiui, esminis programos skirtumas nuo visų kitų bangų sklidimo prognozavimo programų tas, kad ji nieko nežino apie Saulės aktyvumus, jonosferą ar kitus daugiau ar mažiau mįslingus dalykus. Ji nepasakys koks bus bangų sklidimas po savaitės ar mėnesio, tačiau ji tiksliai pasakys su kuo daromi radio ryšiai iš jūsų geografinės vietovės šiuo metu ar per praėjusią parą. Kokiais azimutais daugiausia ryšių yra daroma.
Programa naudojasi gerai žinomos programos DXAtlas žemėlapių grafine sąsaja ir visus savo darbo rezultatus gali pateikti žemėlapiuose net keletu būdų, tačiau šie dalykai, mano manymu, daugiau gražūs, nei naudingi.
Mano galva, nedažnai gimsta programos tampančios įprastu TB varžybų entuziastų įrankiu. Ši programa turi potencialą juo tapti. Ji nepadarys tokio perversmo, kokį prieš kurį laiką padarė nedidukė programa pavadinimu CW Skimmer, tačiau populiarumą turėtų įgyti.

Kai kurie programos ypatumai:
- Pati programa nemokama, šiuo metu "beta 0.97.7"  versijoje
- Programa naudojasi .NET 4.0 Framework paketu
- Privalomas įdiegtas komponentas (prerequisite) - DXAtlas programa (30USD)

Daugiau apie pačią programą, daugiau jos nuotraukų http://zl2ham.wikispaces.com/
Kadangi DXAtlas programa turi bandomąją verisją, viską galima išbandyti 30 dienų nemokamai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą