2012 m. rugpjūčio 23 d., ketvirtadienis

UT7QF CW/PTT/Audio interfeisas


Apie jį informaciją radau visiškai atsitiktinai. Sudomino. Jau seniai LY2W stotyje ieškojome interfeiso, kuris būtų paprastas, patikimas ir pigus. Keletas laiškų UT7QF, keletas aritmetinių veiksmų ir jau žinojau, kad jo galutinė kaina man bus ~311lt. Nesulyginsi su tūkstančiais prašomais už įvairius microHAM gaminius, prikamšytus įvairiausių funkcijų, kurių tikrai negalvojame naudoti. Nusprendžiau surizikuoti.
Vieną UT7QF interfeisą įsigyti. Pirmiausia iškilo pinigų persiuntimo klausimas. Ukrainoje nėra problemų turėti Paypal sąskaitą, tačiau iš jos išgryninti pinigus sudėtinga ar beveik neįmanoma. Kita atrodžiusi patraukli alternatyva - pašto perlaida pasirodė esanti ne tokia jau patraukli. Kainuoja apie 25lt, tačiau užtrunka apie vieną mėnesį. Niekada nebūčiau pagalvojęs, kad šiais laikais tokie terminai dar egzistuoja. Apsistojau ties West Express. Jie 102 USD perveda per kelias valandas ir tai kainuoja apie 28lt. Padarius piniginį pervedimą, po dviejų dienų gavau informaciją, kad interfeisas išsiųstas, o dar po savaitės gavau informaciją iš Lietuvos Pašto, kad gautas siuntinys iš Ukrainos. Netrukau jį atsiimti. Viduryje radau:
1. CW/PTT/Audio Interfeisas
2. 3 skirtingi specialūs kabeliai
3. Universalus USB kabelis
4. CD ROM
5. UT7QF QSL

Siuntinio turinys

Pirmu žvilgsniu patiko tai, kad visi spec. kabelių galai sužymėti. Transiverio - Interfeiso - Kompiuterio sujungimas neturėtų būti ilgas ir sudėtingas.

Interfeisas

Toliau sekė kiekvieno iš daiktų apžiūra. Labai greitai paaiškėjo, kad produktas pagamintas ne gamykloje. T.y. rankomis, iš universalių detalių. Tam pastebėti nereikia įgudusios akies: dėžutėje tvarkingos, tačiau rankų darbo kiaurymės, paprastučiai kabelių antgaliai  ir kt. tiesioginiai ir netiesioginiai rankų darbo įrodymai. Ar apsidžiaugiau ar nusivyliau? Nei taip, nei taip. Esu matęs daug gamyklinių įrengimų, kurie neperdarius beveik netinkami naudoti. Lygiai kaip esu matęs pavydėtinai patvarių rankų darbo gaminių. Viską parodys kaip įrenginukas veikia.

Ertmė tarp portų patvirtina, kad gaminys iš universalių detalių


Kiaurymės šviesos diodams taip pat matosi rankų darbo


Maitinimas prijungtas labai plonu laideliu. Nepatikima mechaniškai.
Pažiūrime į pridėtą CD. Jo turinys:

Kai kas pravers, tačiau nieko ypatingo: programų (daugiausia N1MM, MixW) nustatymai, signalų, kabelių aprašymai

O kaip gi viskas atrodo viduje? Atsuktuvas, kelios minutės ir matome:


Reiktų pasistengti ieškant dviejų skirtumų su http://lea.hamradio.si/~s57nan/ham_radio/dmi_usb/dmi_usb.pdf Ir nenuostabu. Geriau įsižiūrėjus nuotraukoje puikuojasi užrašas: S56AL
Kita pusė atrodo taip:


Paviršinis montažas. Atrodo gamyklinis. Aišku, kad tie, kas mėgins pakartoti gaminį, turės mokėti laikyti rankoje lituoklį ir turėti geras akis.

Kol kas tiek. Beliko įsitaisyti TS-590 ir bandyti įrenginio funkcionalumą.

Tęsinys

Penktadienį, parsivežęs TS-590, beveik visą savaitgalį paskyriau interfeiso funkcionalumo nagrinėjimui. Liaunas 13,8V kištukas pasirodė esąs labai patogus jungti prie transiverio antenos tiunerio valdymo lizdo. Kilo kiek neaiškumų kur turėtų jungtis mikrofonas su ausinėmis. Keletas laiškų Igoriui  ir viskas aišku: interfeisas jungiamas dvigubu audio kabeliuku su kompiuterio mikrofono (In) ir linijiniu (Out) lizdais, o ausinės ir mikrofonas lieka pajungti prie transiverio. Draiverio įdiegimas ir visi kiti veiksmai nekėlė didesnių abejonių. CW, PTT, CAT pasileido be problemų. Nustatymai tokie:


Po to sekė dalinis nusivylimas, nes pasirodė, kad vienos iš labai patogių Win-Test funkcijų, pavadinkime ją "Papūga "On The Fly", kai su SHIFT-F1 įrašomas SSB signalas, o su F1 jis atgaminamas, nebus galima realizuoti. Priežastis - Kenwood specifika tokia, kad jis mikrofono signalo į ACC2 ar USB audio neperduoda. Vadinasi arba reiktų turėti atskirą mikrofoną "Papūgos" įrašams, arba ištraukinėti mikrofoną iš transiverio, kišti jį į kompiuterį, daryti įrašą, vėl ištraukti, kišti atgal... Frustracija, o ne kontestas.
Rankų nenuleidau, domėjausi ir klausinėjau protingesnių už save. Igoris, UT7QF nežinojo kuo man pagelbėti. Tačiau, ačiū www.qrz.ru forumui ir asmeniškai UU2JJ, po paros ieškojimų sprendimą radau. Jis slypi Kenwood Meniu 68 punkte.
Mixing beep tones for ACC2/USB audio output OFF/ ON  Default: OFF
Jį reikia įjungti "ON". Sekantis svarbus žingsnis - TX MONI taip pat turi būti įjungtas. Jo lygį prireikė susireguliuoti. Man tinkamiausias pasirodė "3" iš 1-9.Dar prireikė susireguliuoti kompiuterio garso nustatymus. Man jie gavosi tokie:


Pažymėti tie slankikliai, kurie pasirodė esantys svarbūs. Kiti - arba efekto neturi, arba jis labai mažas. Su šiais nustatymais "Papūgos" signalo lygis maždaug sutampa su mikrofono lygiu. Nors slankikliai "užlaužti" iki galo, nematau didesnės problemos: transiveryje dar yra reguliavimo rezervas meniu punkte 66 - Audio level of ACC2 Input for Data communications", o be to, pasižiūrėjus į interfeiso schemutę matosi, kad joje taip pat lygius galima reguliuoti.

Paskutinis iš mano suplanuotų testų - CW manipuliatoriaus pajungimas. Nekilo didelių klausimų į kurį lizdą jis turėtų būti įjungtas. TS-590 manualas apie tai sako labai aiškiai: Tam skirtas PADDLE lizdas. Įkišau, įjungiau CW, pamaigiau manipuliatorių ir... nieko. Nieko! Likau nieko nesupratęs. Teko pasikasyti pakaušį ir kartoti viską įdėmiau. Pabandžiau dar kart, įsiklausiau ir išgirdau manipuliuojant einančius taškus. Nėra PTT ir nėra brūkšnių. PTT nebuvimo priežastį radau internete. Tam, kad būtų PTT paduodant CW per PADDLE lizdą, TURI BŪTI ĮJUNGTAS VOX. Įjungus taškai kuo puikiausiai pradėjo eiti į eterį. Liko vienas, gan kvailas klausimas: kur dingo brūkšniai? Teko išsitraukti testerį ,vėl žiūrėti į manualą nuo kur kištukyje nusiima brūkšniai ir aiškintis trijuose laiduose. Niekas nepaaiškėjo. Manipuliatorius tvarkingas, viskas sujungta tvarkingai, Icom'e IC-718 puikiausiai dirbo iki pat atjungimo.
Tik po gero pusdienio toptelėjo, kad gal reiktų kitą kištuką pabandyti. Suradau jį negausiose savo detalių atsargose. Pajungiau ir... BINGO! Dirba! Įsižiūrėjau įdėmiau į šiuos kištukus. Kinija didelė. Atrodo vieni kiniečiai standartų laikosi labiau nei kiti kiti kiniečiai. Viename kištukų vidinis žiedas, nuo kurio nusiima brūkšniai yra vos siauresnis, izoliatorius tarp jo ir žemės vos vos platesnis. To užteko, kad Vytenis pusę dienos suktų galvą "Kur dingo brūkšniai"


Tuo manau savo nedidelį CW/PTT/CAT/Audio interfeiso testavimą baigiau. Liko nepaliestas vienas svarbus aspektas - darbas High Power aplinkoje. Tačiau šiam testui namuose neturiu galimybių.

2 komentarai:

  1. Nesupratau, kodėl tiek daug problemų... Naudoju irgi ukrainietišką modemą RigExpert Tiny ir jokių niuansų. Dirba visomis skaitmeninėmis modomis ir su visokiausiomis programomis, kurias aš sugebu naudotis.Esu labai patenkintas ir laimingas. LY3BHB

    AtsakytiPanaikinti
  2. Problemos su RigExpert Tiny yra kelios. Pradėsiu nuo to, kad šis modelis nebegaminamas, o reikalingi net 3vnt ir būtinai visi vienodi. Šis modelis yra brangesnis nei UT7QF, o naujesnių RigExpert modelių kainų skirtumas lyginant su UT7QF yra dar didesnis. Neaiškus koks RigExpert Tiny yra signalų išrišimas, tačiau labai abejoju, kad būtų naudojami optronai - mano manymu patikimiausias būdas.

    AtsakytiPanaikinti